Vízvezeték – Víz alapvezeték – Víz felszálló vezeték felújítás és csere társasházak részére

 

  • Modern, energiahatékony megoldások.
  • Egészséges, tiszta víz higiénikus vízvezetékből.
  • Csöndes, rozsdamentes vízhálózat.
  • Garantáltan hosszú élettartam minőségi csőrendszerekkel.

Az elmúlt években társasházaknál már egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a közös képviselő még a hiba jelentkezése előtt ellenőrizteti a vízhálózat állapotát, ha a csőrendszerek felújításra szorulnak, elvégezteti a vízvezetékek cseréjét. Mindemellett sajnos sok társasháznál találkozunk cserére szoruló, elöregedett rendszerekkel, melyeket komplett felújítás helyett csak a csőtöréses szakaszokon javítanak. Rövid távon ez megoldásnak tűnhet, de valójában csak időt és pénzt pazarlunk a végleges megoldás, az egyszeri, nagyobb beruházás helyett. A teljes vízhálózat strangcseréje magas minőségű, megbízható elemekkel hosszú élettartamot biztosít.

Segítünk megoldani a társasházi vízvezetékcserét vagy felújítást!

Az elöregedett vízalapvezeték vagy felszálló vezeték felújításával megszüntetjük a kis repedések, illetve rossz tömítések által okozott rejtett szivárgásokat. Meglepődne, ha tudná, évente mennyi víz folyik el nyomtalanul a vízhálózatból, amelyet összességében a lakóközösség fizet ki. Egy hónap alatt ez akár egy uszodányi mennyiséget is jelenthet (5 000 köbmétert!), mire kiderül, hogy zavar van a rendszerben. Ráadásul, ha a víz a csatornarrendszerbe kerül, akkor még többlet csatornadíjjal is megterhelik a társasházat. Sorozatos csőtörések vízdíja és javítási költsége mind pénzkidobás.

Ellenőriztesse Ön is társasháza vízhálózatát!

Szolgáltatásaink:

  • társasházi vízhálózat felmérése és szaktanácsadás,
  • vízalapvezeték felújítás,
  • horganyzott vagy ólom vízvezetékek cseréje,
  • vízvezeték stangfelújítás, -kivitelezés,
  • alagsori fővezetékek állapotfelmérése, javítása,
  • hideg – meleg vízvezetékek és cirkulációs rendszerek cseréje.

Beruházási döntés

A társasháznak a beruházási döntés előtt érdemes mérlegelnie, hogy az aknában futó valamennyi vezeték (meleg víz / hideg víz / fűtés / szennyvíz) cserére kerüljön. Ennek előnye a kivitelezéssel járó kosz- és zajterhelés racionalizálása mellett, a költségek optimalizálása is. A beruházási költség jelentős hányada a bontásból, illetve hulladékkezelésből adódik, a munkálatok összevonásával ezen kiadásokat csökkenteni lehet.

Vízvezeték méretezése

Vízhálózat megfelelő méretezése az új hálózatok építésénél és a régiek átalakításánál is feltétlenül szükséges. Két szabálynak kell megfelelni: első, az elégséges keresztmetszet a társasház összes vízfogyasztójának ellátásához, második, a minimális keresztmetszet a megfelelő vízáramlási sebesség biztosításához. Így nem alakulhat ki pangó víz a hálózatban, mely elősegíti a baktériumok elszaporodását.

Vízcsövek szigetelése

Vízvezetékek szigetelése alapvető elvárás: egyrészt energiahatékonysági okokból, másrészt a megfelelő higiénia biztosítása miatt. A társasház csőhálózatában a hideg víz hőmérséklete nem emelkedik 25 °C fölé, a meleg víznél, alapvezetékek esetében ezt 60 °C körül érdemes tartani.

Kivitelezési tudnivalók

Az Innova Bau Kft. csapatával 1-2 nap alatt 1db felszálló vezeték kicserélhető. A munkálatok szervezésénél és a lakók tájékoztatásánál általában a közös képviselő, gondnok nyújt segítséget, akivel szoros együttműködésben dolgozunk. A kiszerelésre kerülő csővezetékek, építési törmelék, valamint egyéb hulladékok veszélyes anyagnak minősülnek, így azok elszállításról az aktuális szabályozásnak megfelelően gondoskodunk. A felújított vagy kicserélt vízrendszer átadásakor az előírásnak megfelelően nyomáspróbát végezünk, valamint a rendszerből vízmintát veszünk.

Mit érdemes tudni a vízvezetékekről?

Múlt századi vízvezetékek – ólom

A századelőn a vízvezetékek építésére kizárólag ólmot használtak. Mivel az ólom lágy anyag, így nem volt szükség hajlított idomokra, magát a csöveket hajlították. Az ólom vízvezetékek ráadásul nem korrodálnak, rendkívül tartósak. Egyetlen hátrányuk, hogy az idővel elvékonyodott csövek anyaga a szervezetbe kerülve mérgező hatású. Ha ólom vízhálózti vezeték található a társasházban, legyen az alapvezeték vagy felszálló strang, feltétlenül cseréltessük ki.

Vízvezetékek a hőskorban – horganyzott acél

Az ólom után az ivóvízcsövek kiépítéséhez legtöbbször horganyzott acélcsöveket használtak. Mivel az acél kézi megmunkálása kissé nehézkes, így az illesztéseket fittingekkel oldották meg, és kenderrel tömítették. Mai napig számos kivitelező alkalmazza ezt az anyagot, bár a legújabb szabályozások kifejezetten tiltják a horganyzott csövek ivóvízre és használati meleg vízre történő alkalmazását. A társasházak külső falaiba szerelt, szigetelés nélküli vezetékek hamar korrodálnak, a gyakori vízelzárás miatt a kendertömítés kiszárad és idővel átereszt. Ezért érdemes a horganyzott vízhálózati rendszereket 3-5 évente átvizsgálni, és szükség esetén felújítani, cserélni.

Vízvezetékek napjainkban – modern “KPE” csőrendszer, “PPR” csőrendszerek, többrétegű cső

KPE cső – Ivóvízellátás esetében csak hideg vízhez használható, anyaga polietilén. Időálló, élettartama akár 60 év is lehet. Mivel műanyag, így nem fenyegeti a rozsdásodás veszélye, ráadásul könnyű, egyszerűen használható a társasházi alapvezetékek kivitelezésénél.

PPR csőrendszer – Legnépszerűbb csőfajta, új vízvezeték hálózat építésénél társasházak részére ezt javasoljuk. Ellenálló és hosszútávon nagy terhelést bír ki, akár 50 év is lehet az élettartama. A PPR cső modern és tartós megoldás a fűtési, valamint egyéb vízellátási rendszerekbe. Könnyen és gyorsan szerelhető.

 

Ivóvíz csövekre vonatkozó előírások (275/2013; 201/2001)

Építőipari panaszmentességi Igazolás
ISO 9001 tanusítvány 100-0776
Minősített égéstermék-elvezető berendezés szerelő cég Regisztrációs szám: ÉMI-TÉEK-005/2016